Skip links

Waarom Microsoft 365 back-up cruciaal is

In de moderne zakenwereld vertrouwen steeds meer bedrijven op cloudservices zoals Microsoft 365 voor efficiënte samenwerking en productiviteit. Maar de vraag blijft: moet je Microsoft 365-gegevens back-uppen? Er zijn talloze meningen en misvattingen over dit onderwerp, maar in deze blog zullen we je helpen feiten van fictie te onderscheiden, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen over het beschermen van deze gegevens.

Belang van Microsoft 365 Back-up

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is je informatie in de cloud niet veilig voor verlies. Het loopt dezelfde risico’s als gegevens die lokaal (on-prem) opgeslagen zijn. Daarom is het cruciaal om een reservekopie te maken van je gegevens in Microsoft 365. De waarde van Microsoft 365-toepassingen wordt steeds groter naarmate bedrijven meer gebruik maken van Exchange Online, SharePoint Online en Microsoft Teams. Hierdoor wordt ook de noodzaak om een back-up te hebben van je gegevens in Microsoft 365 steeds groter.

De waarheid over Microsoft 365 back-up

Waarom is het zo belangrijk? Beschermt Microsoft mijn Microsoft 365-gegevens niet al? Microsoft biedt vele krachtige compliance-tools om ervoor te zorgen dat je gegevens gedurende een bepaalde periode behouden blijven, en ze zorgen ook voor de beschikbaarheid van de service-infrastructuur. De verantwoordelijkheid voor de bescherming van je gegevens ligt uiteindelijk in jouw handen, en niet alleen bij Microsoft.

Verantwoordelijkheid Microsoft vs. uw verantwoordelijkheid

Microsoft heeft een gedeeld verantwoordelijkheidsmodel opgesteld om klanten te helpen begrijpen waar de verantwoordelijkheid van Microsoft eindigt en die van hen begint. Het model toont duidelijk aan dat de verantwoordelijkheid voor de bescherming van je gegevens uiteindelijk bij jou ligt, en niet bij Microsoft. Wat biedt Microsoft dan wel? Microsoft is verantwoordelijk voor het onderhouden van de infrastructuur van haar diensten, zorgen dat deze toegankelijk is en beschermen tegen service gerelateerde problemen.

Waarom het cruciaal is om zelf Microsoft 365 te back-uppen

De noodzaak van het maken van een back-up van Microsoft 365 gaat verder dan het herstellen van verloren of verwijderde bestanden. Hier zijn enkele overtuigende redenen waarom het cruciaal is om een back-up te maken van Microsoft 365:

Per ongeluk verwijderen data

Per ongeluk verwijderen, wijzigingen of overschrijvingen van gegevens kunnen rampzalig zijn. Met een back-up kunt u verloren gegevens snel herstellen en de bedrijfscontinuïteit behouden.

Beperkt bewaarbeleid

Microsoft 365 bevat beleidsregels voor bewaren van data. Deze kunnen in sommige gevallen dataverlies voorkomen maar zijn beperkt.

Stel bijvoorbeeld dat één van je medewerkers vertrekt, dan wordt zijn data 90 dagen bijgehouden. Blijkt dat je later toch gegevens nodig hebt, dan zal je deze niet meer kunnen opvragen.

Interne beveiligingsdreigingen

Het risico van interne bedreigingen, zoals ontevreden werknemers die essentiële gegevens verwijderen, is reëel en mag niet worden genegeerd. Een back-upoplossing biedt bescherming in dergelijke situaties.

Externe beveiligingsdreigingen

Malware en ransomware kunnen aanzienlijke schade toebrengen aan de gegevens en reputatie van uw organisatie. Regelmatige back-ups zorgen ervoor dat er altijd een onbesmette kopie van uw gegevens beschikbaar is voor herstel.

Teams back-up

De backend van Microsoft Teams is veel complexer dan velen beseffen. Teams brengt Microsoft 365-diensten samen, zoals SharePoint Online en OneDrive for Business. Met deze toegevoegde complexiteit is het van cruciaal belang ervoor te zorgen dat gegevens adequaat worden beschermd. Een speciaal ontwikkelde back-upoplossing kan niet alleen de gegevens beschermen, maar ook de instellingen ervan en de bijbehorende verbindingen tussen applicaties.

Frequentie van incidenten met gegevensverlies

Incidenten met gegevensverlies komen helaas maar al te vaak voor. In een recent onderzoek gaf 53% van IT-professionals toe dat hun organisaties gegevensverlies of corruptie hadden ervaren in hun SaaS-toepassingen. Het is belangrijk om op te merken dat minder dan 25% van de organisaties in staat is om 100% van hun Microsoft 365-gegevens te herstellen tijdens een incident met gegevensverlies. Dit benadrukt nog meer waarom het zo belangrijk is om een back-up te hebben.

Conclusie

Het maken van een back-up van Microsoft 365-gegevens is een verstandige beslissing. Het is duidelijk dat er veel misvattingen zijn, maar het is ook duidelijk dat er veel kwetsbaarheden en risico’s op gegevensverlies zijn die alleen kunnen worden verminderd door een back-up. Bovendien stelt het gedeeld verantwoordelijkheidsmodel dat het uiteindelijk jouw data is – jij hebt de controle – en het is jouw verantwoordelijkheid om het te beschermen. Zorg ervoor dat je Microsoft 365-gegevens beschermt met een uitgebreide back-upoplossing die de gegevensbeveiliging, gegevensherstel en gegevensvrijheid biedt die je nodig hebt.

PROBEER 1 MAAND GRATIS MBJ-IT CYBER PROTECT