Skip links

Heb ik nog antivirussoftware nodig?

Antivirussoftware heeft een geschiedenis van tientallen jaren en wellicht vraagt u zich af of je nog steeds deze software nodig hebt. Het antwoord is simpel: ja, het blijft noodzakelijk om antivirussoftware te gebruiken ter bescherming van uw apparaten die met het internet verbonden zijn. Hoewel de beveiligingsmaatregelen van apparaten in de loop der tijd zijn verbeterd en antivirussoftware misschien minder prominent lijkt, blijft het cruciaal.

Vroeger was antivirussoftware noodzakelijk om veilig op het internet te kunnen surfen. Hedendaagse apparaten hebben echter aanzienlijke vooruitgang geboekt op het gebied van beveiliging. Ondanks deze verbeteringen evolueren cyberaanvallen, met name malware, voortdurend. Daarom is het nog steeds van groot belang om antivirussoftware te gebruiken als een effectieve verdedigingslinie voor uw online bescherming.

Voordelen van antivirussoftware

Realtime bescherming

Antivirussoftware scant en controleert uw apparaat voortdurend in realtime op inkomende bestanden of programma’s met malware. Het biedt realtime bescherming om malware te detecteren en te verwijderen voordat het uw apparaat kan infecteren.

Automatische updates

Als uw antivirussoftware gebruikmaakt van handtekening- of heuristisch-gebaseerde detectie, moet deze de database met bekende malware bijwerken. Om ervoor te zorgen dat uw antivirussoftware u bescherming biedt tegen de meest actuele database met malware, wordt de software automatisch bijgewerkt om ervoor te zorgen dat deze alle bekende malware kan identificeren en eventuele bekende kwetsbaarheden in de beveiliging kan patchen die cybercriminelen zouden kunnen misbruiken.

Bescherming tegen phishing

Antivirussoftware beschermt uw apparaat tegen phishing-pogingen die malware op uw apparaat proberen te installeren. Sommige phishing-aanvallen proberen malware op uw apparaat te installeren wanneer u op een kwaadaardige bijlage of link klikt. Als u per ongeluk op een dergelijke bijlage of link klikt, beschermt uw antivirussoftware uw apparaat als deze de malware detecteert, zodat het installeren van de malware wordt voorkomen. U moet echter altijd controleren of het veilig is om ergens op te klikken voordat u erop klikt.

MEER INFO OVER (CYBER)SECURITY? PLAN JE GESPREK NU!

Is antivirussoftware het enige wat u nodig hebt om online veilig te blijven?

Antivirussoftware kan u slechts tot op zekere hoogte beschermen. U moet niet alleen op antivirussoftware vertrouwen om uw computer te beschermen. Antivirussoftware beschermt u niet tegen wachtwoordgerelateerde aanvallen zoals credential stuffing en brute force-aanvallen.

Om u te beschermen tegen wachtwoordgerelateerde aanvallen zodat uw online accounts beschermd blijven, maak je best gebruik van een wachtwoordmanager als onderdeel van uw cybersecurity-strategie. Een wachtwoordmanager is een tool die uw wachtwoorden veilig opslaat en beheert in een versleutelde digitale kluis.

U moet ook goede gewoonten op het gebied van cybersecurity toepassen om online veilig te blijven. Dit zijn enkele goede gewoonten die u moet volgen op het gebied van cybersecurity:

  • Gebruik sterke en unieke wachtwoorden om uw accounts te beschermen
  • Schakel multifactorauthenticatie in voor uw accounts
  • Klik niet op verdachte bijlagen of links
  • Houd uw software up-to-date
  • Vermijd openbare wifi
  • Maak regelmatig een back-up van al uw gegevens

Door deze goede gewoonten op het gebied van cybersecurity te volgen en te investeren in cybersecurity-oplossingen zoals antivirussoftware en een wachtwoordmanager, kunt u veilig op het internet surfen en uw persoonlijke gegevens beschermen.

GRATIS 1 MAAND KEEPER WACHTWOORDMANAGER